PERSBERICHT

[Floating-Button id=”1″]

Museum Slager organiseert Piet Slager Concerten op zaterdag 23 juli en 3 september 2022

Op de zaterdagen 23 juli en 3 september 2022 organiseert Museum Slager twee ‘Piet Slager Concerten’. Optredende muzikanten zijn Tessa van Buuren (1e viool), Lucas Hagemans (2e viool), Vincie Faas (altviool) en Cor Coppoolse (cello). Initiatiefnemer Lucas Hagemans geeft tijdens de concerten ook informatie over en een fraai en gevarieerd inkijkje in de muziek, het culturele leven en de ‘gemeenschapskunst’ in ’s-Hertogenbosch in de periode 1870-1930.

Het concert op 23 juli heeft als thema ‘Gesamtkunstwerk rondom het fin de siècle’. Het kwartet speelt dan muziek van onder andere Alphons Diepenbrock, Beethoven, Bruckner, Hans Rott, Leon C. Bouman en ‘Voorwaarts’ van Theo van Wamel. Theo van Wamel componeerde de mars ‘Voorwaarts’ in opdracht van de Vereeniging ’s-Hertogenbosch Belang. De tekst beschrijft de trots en geschiedenis van de stad, de kunst, de handelsgeest en ook het belang van goede educatie (“kweek ook vooral een goeden geest”).

Lucas Hagemans heeft zich verdiept in de muziekcultuur van ’s-Hertogenbosch rond het jaar 1900 en kwam tot verrassende ontdekkingen. Schilders zoals Piet Slager, Herman Moerkerk en Jan Toorop waren ook bekwaam op de piano, multigetalenteerde kunstenaars waren eerder regel dan uitzondering. “De familie Slager, de familie Bouman en Alphons Diepenbrock waren verbonden aan respectievelijk de Kunstschool, de Muziekschool en het Stedelijk Gymnasium.  Nog lang niet alles is uitgezocht, maar duidelijk is dat zij parallel aan elkaar als lichtdragers van cultuur in ’s-Hertogenbosch fungeerden”, aldus Lucas Hagemans.

Lucas Hagemans is amateurmusicus. Hij speelde onder andere in het Nederlands Studenten Orkest en het Philips Symphonie Orkest, ontwikkelde een voorliefde voor componisten als Mahler en Bruckner en legde zich later toe op kamermuziek.

De concerten op de zaterdagen zijn van 16.30 tot 18.30 uur (inloop vanaf 16.00 uur). De entréeprijs is € 10, inclusief pauze consumptie. Museumkaarthouders betalen € 5 toeslag. Voor het concert op 23 juli zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Graag vooraf reserveren via de website www.museumslager.com.

Museum Slager, Choorstraat 8, 5211 KZ ’s-Hertogenbosch; Geopend op dinsdag t/m zaterdag van 11:00 tot – 17:00 uur en op zondag van 13:00 tot 17:00 uur. TOEGANGSPRIJZEN: Entree € 9,00, inclusief kopje koffie/thee; Kinderen tot 12 jaar gratis; Kinderen van 13-18 jaar € 4,00; Museumkaart en Icomkaart: gratis

Het kwartet dat de ‘Piet Slager concerten’ verzorgt

In het archief van Museum Slager zijn verschillende foto’s en tekeningen gevonden. Onder andere deze foto van het muziekgezelschap ‘Crescendo’met Piet Slager (2e links beneden) en Theo van Wamel (2e van rechts boven).

In het archief van Museum Slager zijn verschillende foto’s en tekeningen gevonden. Onder andere deze foto van het muziekgezelschap ‘Crescendo’met Piet Slager (2e links beneden) en Theo van Wamel (2e van rechts boven).

Lucas Hagemans in Museum Slager, voor een schilderij van Piet Slager met portret van Johan Wierts, dirigent van de Koninklijke Harmonie.