Hieronder het gedeelte uit het tijdschrift Palet nummer 393 van februari/maart 2018 dat betrekking heeft op de expositie “In Dialoog” in Museum Slager van Monique Broekman.

 

Monique Broekman, Firma in roze, 2013, olieverf op paneel, 20 x 38 cm

Interactivity

Ook Monique Broekman (1967) werd gefotografeerd door André Smits. Maar het had ook een foto van de nieuwe Firma Broekman kunnen zijn, waarop man Jan van Hees en dochter puck flankeerden. Ze spelen een centrale rol in tot stand komen van haar oeuvre, treden op in interactieve projecten, zijn nauw betrokken om de vele gasten welkom te heten. Zo is er de serie geschilderde portretten van Puck, waarin we een meisje zien opgroeien. Er zijn tedere penseelstreken die over de kleine rug dansen, acht jaar later de grotere rug met eerste zonnebrandkleuren en al die momenten in een familieleven op weg naar onze tijd, waarin de mobiele telefoon een centrale lichtbron in de kamer wordt.

 

Opnieuw beginnen

Maar ook de oude Firma Broekman werd vastgelegd in schilderijen en een installatie ter ere van het familiebedrijf van groentewinkels waarin ook zussen hun aandeel hadden. In de serie asielzoekers en seizoenarbeiders zien we de mens zonder directe familie, de verblijfplaatsen zijn bevolkt door nieuwe talen, de familie moet opnieuw beginnen. Monique Broekman verbindt in al haar projecten de geschiedenissen van mensen.

Ze worden een grote familie, waarvan de leden niet zo veel anders zijn en denken dan wij allemaal. We delen onze verhalen, we luisteren en vertellen.

Monique Broekman, Firma in roze, 2013, olieverf op paneel, 20 x 38 cm


Expo’s

In Dialoog

4 februari t/m 29 april 2018

Museum Slager, Den Bosch

In dit familiemuseum zijn normaliter 8 schilderende leden van de familie Slager te zien. Incidenteel worden solotentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars georganiseerd. Naast een portretten-galerij en een huiskamersetting met interactieve websites worden tafelgesprekken met gedeelde maaltijden georganiseerd tijdens de tentoonstelling ‘In Dialoog’, het eerste grote overzicht van

Broekman.

www.museumslager.com

 

Monique Broekman, Marlies, olieverf op mahonie, 14,5 x 14,5 x 4 cm. Broekman schildert familieportretten in opdracht, zelfs een klein reisportret als deze behoort tot de mogelijkheden.

[Floating-Button id=”1″]