[Floating-Button id=”1″] Op 2 oktober aanstaande geeft Else van Helmond om 20:00 uur in Museum Slager, Den Bosch, de lezing ‘Penseelprinsessen, vrouwelijke schilders door de eeuwen heen’. Met beelden en tekst vertelt zij over het werk en leven van vrouwelijke schilders in de afgelopen eeuwen, over hun kracht en moeizame strijd om zich in de door mannen bepaalde kunstwereld  staande te houden en te schilderen.

Vrouwelijke meesters waren er altijd al. Sommigen waren zelfs heel succesvol in hun tijd. Maar de vermelding van hun namen en werk verscheen vaak niet in de door mannen geschreven canons over de schilderkunst. Ook nu is het nog zo dat

in Nederlandse musea slechts 13% van de werken die er hangen afkomstig zijn van vrouwelijke schilders. In de laatste decennia is er meer belangstelling voor deze vrouwelijke schilders en hun werk. Else van Helmond verzorgt een lezing met beelden en vertelt over werk en leven van diverse vrouwelijke schilders zoals o.a. Judith Leyster, Michaelina Wautier, Thérèse Schwartze en anderen.

Else van Helmond was docent, organiseerde diverse kunstreizen en was in de periode 2003 – 2010 bestuurslid van Museum Slager.


Museum Slager, Choorstraat 8, 5211 KZ ’s-Hertogenbosch;

Lezing ‘Penseelprinsessen’: woensdag 2 oktober 20.00 – 22.00 uur

Entree € 7,50, inclusief kopje koffie/thee (vrijwilligers 50%)

Museumkaart en Icomkaart: gratis

[Floating-Button id=”1″]