Hedendaagse portretten van Monique Broekman tussen oude Slagers

DEN BOSCH – Op de vloer van het atelier van Monique Broekman (1967) liggen zo’n twintig portretten. Het zijn bewoners van de dorpen van gemeente Bernheze. Tussen 2010 en 2011 bezochten ze Broekmans mobiele toeristeninfo, een soort pipowagen die Broekman op de pleinen van de dorpen neerzette. In die wagen ontving ze dorpsbewoners, nam hun gesprekken op en tekende hun portret, fraai getroffen op panelen van 30 bij 40 centimeter.

De portretten maken deel uit van haar solo-expositie In Dialoog die zaterdag opent in museum Slager in Den Bosch. ,,Ik heb altijd al graag portretten geschilderd”, zegt ze in haar atelier in Nova Zembla. ,,Het is een heel bijzonder proces, je fixeert iemand. Ik maak heel veel foto’s van mensen, praat veel met ze en probeer ze zo te treffen. Het moeten mensen worden.” In de ruimte van Slager komt ook een aantal laptops ter staan waarbij de bezoekers de geportretteerden kunnen horen vertellen over hun leven. Want schilderen alleen is voor Broekman vaak niet genoeg. ,,Ik zoek altijd naar meerdere manieren om te communiceren.”

In Museum Slager zijn portretten uit andere projecten te zien. Ze hoefde niet lang na te denken over de vraag vanuit  Museum Slager om ze wilde exposeren. ,,Er zitten in de familie Slager veel portretschilders. Mijn werk past daar wel tussen.”

Monique Broekman: In Dialoog. Museum Slager, Choorstraat 8 Den Bosch, van 4 februari t/m 29 april. Opening zondag 14 uur door Eric Alink.

Het oorspronkelijke bericht is te vinden op website Brabants Dagblad

[Floating-Button id=”1″]