Henri Wertenbroek (1833 – 1897) was een bekende persoon in ’s-Hertogenbosch. Hij was zeer muzikaal, speelde cello en zong, en speelde toneel. Alle reden voor Piet Slager om Henri Wertenbroek te schilderen. Dat werd het schilderij De Bef. Een titel die een zinspeling is op de operette Schinderhannes, waarin Henri de rol van de president van de jury speelde en daarom De Bef  werd genoemd.

Van rechts naar links: Monique Trimbosch-Wertenbroek, Tessel Wertenbroek, Hans Oomen (museumcoördinator), Sacha Trimbosch en Peter Berlijn (voorzitter Museum Slager)

Dit schilderij was in bezit van de familie en bleef dat lange tijd. Traditie was dat het van oudste zoon naar oudste zoon werd doorgegeven. Nu er op dit moment geen oudste zonen zijn, vindt de familie het een goed moment om het schilderij aan Museum Slager te schenken. En zo kwamen op zondagmiddag 24 november de 95-jarige Monique Trimbosch-Wertenbroek, kleindochter van Henri Wertenbroek, samen met haar dochter Sacha Trimbosch en haar nicht Tessel Wertenbroek uit Esch, Vught én Frankrijk speciaal naar het museum om De Bef te overhandigen.
Bij de overhandiging werden veel herinneringen opgehaald. Aan Henri Wertenbroek die in de woorden van kleindochter Monique een magische zanger was. Aan Allegonda bij wie Henri zangles had genomen en met wie hij later in het huwelijk trad. Aan Henri die goed bemiddeld was en ook anderen financieel bijstond als dat nodig was. De familie is zeer blij en trots dat De Bef voortaan in Museum Slager te zien zal zijn. “De Bef hoort hier thuis.” Voorzitter Peter Berlijn bedankte de familie uitvoerig. De Bef is een zeer waardevolle aanvulling van de collectie. Dit extra met het oog op de overzichtstentoonstelling die voor najaar 2020 wordt voorbereid.

Het schilderij ‘De Bef’ van Piet Slager – ook beschreven in ‘Slager. Acht Bossche kunstenaars en een museum’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Floating-Button id=”1″]