“Zomerzotheid, Noordelijke realisten uit de verzameling van Anneke en Willem Kleijn”

“Zomerzotheid, Noordelijke realisten uit de verzameling van Anneke en Willem Kleijn”

Peter Boekholt, Regatta II, olieverf op paneel

Van zondag 23 juli tot en met 26 november is in Museum Slager de expositie ‘Zomerzotheid. Noordelijke realisten uit de collectie van Anneke en Willem Kleijn te zien. De tentoonstelling  biedt een rijk en gevarieerd overzicht van actuele figuratieve en realistische kunst. Stads-, strand- en zeegezichten, stillevens, landschappen, portretten van mensen en dieren.

Willem Kleijn, overleden in 2021, was werkzaam bij Organon (AKZO) en heeft met zijn gezin in vele landen gewoond. De laatste 12 jaar van zijn leven woonde hij met Anneke in het buitengebied van St. Michielsgestel. Willem en Anneke, beiden met een Groningse achtergrond, deelden hun  liefde voor figuratieve kunst. De eerste kunstwerken, litho’s, kochten zij in Parijs.

De meeste schilderijen in de expositie zijn gemaakt door actuele Nederlandse kunstenaars die hun opleiding genoten aan de Academie Minerva in Groningen, een academie die zich concentreerde en profileerde op realistische en figuratieve kunst en bekwame vaklieden als docenten had, onder wie Henk  Helmantel en Wout Muller.

In de expositie zijn ruim 60 schilderijen en 5 beelden te zien. De werken van de kunstenaars, onder wie bekende namen zoals Pieter Pander, Rein Pol, Barend Blankert, Ton Dubbeldam, Jan van der Kooi en Herman van Hoogdalem, hebben geen strakke stijl, maar zijn gevarieerd. Ze geven een fraai inkijkje in het hedendaags realisme. En omdat de expositie in de zomer start, is er vooral zon en licht in te zien. Vandaar de keuze voor de titel: ‘Zomerzotheid. Noordelijke realisten’ uit de collectie Kleijn.

Hans Musters, Noorderhaven, olieverf op doek

Pieter Pander, Portret met stier, olieverf 2012 (portret = Willem Kleijn)

Michel Schrijver, Bij het klimmen van de zon, Acryl op doek

 

Video van de tentoonstelling:

Datum

23 jul 2023 - 26 nov 2023
Verlopen

Tijd

Gehele dag

Kosten

De gebruikelijke toegangsprijzen zijn van toepassing
Categorie
Ga naar de bovenkant