Vierde Piet Slager Concert “Soirée Musicale”
Op zaterdag 22 juni organiseert Museum Slager het vierde Piet Slager concert met strijkkwartet. Initiatiefnemer is Lucas Hagemans. Deze keer duiken we terug in de tijd naar de gezellige, ongedwongen sfeer van Salonmuziek zoals deze in de hoogtijdagen van familie Slager zeer in zwang was. De Soirée Musicale !
Irene Bossier | viool |
Valérie Langendonck | viool |
Lucas Hagemans | altviool |
Cor Coppoolse | cello |
Programma
Fritz Kreisler zal als Weense salonkoning niet ontbreken met zijn beroemde walsen. Ook de passionele tango passeert de revue. evenals de vrolijk mars, de galop en andere typische karakterstukken voor salon. Het geheel wordt gecompleteerd met paradepaardjes ‘uit eigen stal’ van Museum Slager, op en top Bosch. Sommige werken worden kort toegelicht. Het programma bevat de volgende werken voor strijkkwartet, onder voorbehoud:
- Carlos Gardel – Por Una Cabeza
- Jacob Gade – Jalousie (Tango Tsigane)
- Mariano Mores – Cafetin de Buenos Aires
- Eilenberg – Petersburger Schlittenfahrt (galop)
- Fritz Kreisler – Liebesleid
- Fritz Kreisler – Liebesfreud
- Fritz Kreisler – Miniature Viennese March
- Shostakovich – 5 pieces for 2 violins
- Tchaikovsky – Andante cantabile
- Joop Martin – Valse à Paris
- Leon C. Bouman – Hoezee den Bosschenaar
- Henri Bergé – ‘n Klare lucht
- Henri Bergé – Liedeke voor onze stad
- Pedro Clignett – Valse affolante
- Theo van Wamel – Moederken
- Theo van Wamel – Voorwaarts! (met Vincent Roes, zang)
Muzikanten
Irene Bossier begon op 7-jarige leeftijd met vioollessen aan de muziekschool H19 te Oosterhout, Noord-Brabant. Pas nadat zij haar studie Sociologie aan de Universiteit van Tilburg had afgerond in 2012, is zij begonnen aan het Fontys Conservatorium te Tilburg (nu AMPA) waar ze studeerde bij Jenny Spanoghe. In 2019 behaalde zij haar diploma Master of Music. Zij deed op het conservatorium mee aan projecten o.l.v. Arjan Tien, Roberto Benzi, Chris Duindam en Etienne Siebens en volgde masterclasses van o.a. Simone Lamsma, Isabelle van Keulen, Anton Barachovsky, Baiba Skride, Aleksei Semenenko en Elina Vähällä. Irene treedt regelmatig op samen met haar man en cellist Cor Coppoolse en met pianist Rowan van der Westen in verschillende (kamermuziek)bezettingen. Als orkestmusicus is Irene verbonden aan het Ars Musica Orkest o.l.v. Patrick van der Linden waar Cor tevens de celli aanvoert.
Valérie Langendonck is 15 jaar en woont in Den Bosch. In 2013 kreeg ze haar eerste vioolles. Sinds 2020 is ze leerling aan de Academie Muzikaal Talent in Utrecht, waar ze les krijgt van Chris Duindam. Regelmatig speelt ze in orkesten en ensembles, zoals het Cugnon Junior Consort, waar ze veel ervaring opdoet met het spelen van kamermuziek. Ook neemt ze geregeld deel aan masterclasses, concoursen en festivals, zowel nationaal als internationaal. Deze zomer gaat ze een tiendaagse kamermuziekcursus volgen in Turijn. Daarnaast is ze uitgenodigd om, samen met enkele anderen, een concert te geven in Florence, maar ze vindt het ook erg leuk om op te treden in haar eigen woonomgeving!
Vanaf zijn zevende speelde Lucas Hagemans viool en vanaf zijn twaalfde was hij actief in verschillende ensembles en orkesten, waaronder het Nederlands Studenten Orkest en het Philips Symfonie Orkest. Sinds 2023 zingt hij ook bij de tenoren van de Schola Cantorum. Lucas verdiept zich zeer grondig in de cultuurhistorie van ’s-Hertogenbosch, met name familie Slager en Bossche musici. Multigetalenteerde kunstenaars waren eerder regel dan uitzondering. Schilders zoals Piet Slager, Herman Moerkerk, Antoon Der Kinderen en Jan Toorop waren ook bekwaam op de piano. Tijdens concerten komen opmerkelijke kunstenaarsverhalen aan bod.
Cor Coppoolse kwam op negenjarige leeftijd in aanraking met de cello. Hij volgde negen jaar celloles op de Zeeuwse Muziekschool in Middelburg bij Rien Hillebrand en Martijn Kooiman. Cor heeft verschillende prijzen gewonnen bij regionale concoursen. Hij wilde graag doorgaan in de muziek en werd toegelaten op het Fontys conservatorium te Tilburg. Hij volgde zijn bacheloropleiding en masteropleiding bij Monique Heidema, Jeroen den Herder en Jelena Očić. Zomercursussen en masterclasses heeft hij gevolgd bij o.a. Gerhard Mantel, Maria Kliegel, Alisa Weilerstein, Raphael Wallfisch en Gary Hoffman. Cor is veelzijdig en heeft inmiddels een breed repertoire opgebouwd. Cor bespeelt een cello van J. N. Leclerc uit de oude-Parijse school uit ca. 1775.
Vincent Roes (zang) zit net als Lucas bij de Schola Cantorum waar Valérie ook lid was van haar 7de tot haar 14de. Als lid van de Schola voor de afgelopen 20 jaar, begon hij zeer jong als sopraan en evolueerde geleidelijk naar bas/bariton en later naar de tenoren. Hij heeft deelgenomen aan de Blauwe Aovond in zowel 2023 als 2024 o.l.v. David Romanello en was ook betrokken bij het Echo Koor ter gelegenheid van de heropening van het Theater aan de Parade. Daarnaast nam hij deel aan de Opera op de Parade SingAlong in 2023, met de Koninklijke Harmonie o.l.v. Ron Antens. Daarnaast treedt hij ook op in Big Band formatie zoals afgelopen Jazz in Duketown 2024.
Reserveren
Het Piet Slager concert op zaterdag 22 juni is van 16.00 tot ca. 18.00 uur (inloop vanaf 15.30 uur). De entréeprijs is € 15,-. Museumkaarthouders betalen € 7,50 toeslag. Vrienden hebben recht op 1 gratis zomerconcert. Graag vooraf reserveren. Reserveren voor dit concert kunt u hieronder doen. Betalen doet u op de dag zelf aan onze kassa.
Dit concert is mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds van Gemeente ‘s-Hertogenbosch