expositie FOTOGRAFIE MET EEN SCHILDERSZIEL van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

Marie-Jeanne

expositie FOTOGRAFIE MET EEN SCHILDERSZIEL van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

Van 12 december 2023 tot en met 14 april 2024 is in Museum Slager de nieuwe en zeer bijzondere expositie ‘Fotografie met een schildersziel’ van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier te zien. Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier heeft in 25 jaar tijd een rijk en divers oeuvre ontwikkeld en een unieke positie opgebouwd binnen de Nederlandse fotografie.

Marie-Jeanne fotografeert met de analoge Hasselblad camera en werkt alleen met natuurlijk licht. Fotoshoppen is voor haar uit den boze. Zij maakt prachtige foto’s van mensen, interieurs en  stadsgezichten. Voorheen veelal in zwart-wit, de laatste jaren in kleur. De interieurfoto’s met een menselijke figuur en haar stillevens doen denken aan bekende Nederlandse schilders als Johannes Vermeer en Clara Peeters, terwijl haar stadsgezichten herinneringen oproepen aan de fotografie van George Hendrik Breitner en Jacob Olie. De unieke fotografische beelden transformeren het heden naar het verleden. Niet vanuit hang naar nostalgie, maar vanuit een diep verankerde behoefte aan stilte en rust.

Die behoefte heeft Marie-Jeanne van jongs af aan. Als kind woonde ze in de Brabantse gemeenten Erp en Helvoirt, waar haar vader burgemeester was. Herinneringen aan die tijd – de tuin met vogeltjes in Erp, het huis in Helvoirt waar ze woonden, een vroegere pastorie van de Protestantse Kerk – zijn haar dierbaar. Na de middelbare school in Vught wilde ze naar de filmacademie, maar dat vonden haar ouders geen degelijke beroepsopleiding. Het werd de Sociale Academie in Amsterdam waarna ze ging werken in het VU Medisch Centrum. Intussen ontwikkelde zij zich tot professioneel fotografe en legde zij de basis voor de bijzondere positie die zij nu inneemt als kampioen van fotografische verstilling en natuurlijk licht.

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier exposeert vaak. Bestuur, medewerkers en vrijwilligers van Museum Slager hebben exposities zoals ‘The White Blouse’ in Singer Laren bezocht. En er is ook een heel concreet lijntje van Marie-Jeanne met Museum Slager. Hoofdcoördinator Hans Oomen: “Marie-Jeanne heeft ooit een schenking gedaan van een kerstkaart die Tom Slager aan haar ouders had gestuurd. Daarna bezocht ze de expositie van Frank van Driel. We kwamen in gesprek en zo zijn we op het idee van deze fraaie tentoonstelling gekomen. “

In de expositie ‘Fotografie met een schildersziel’ in Museum Slager is een keuze uit haar At the Window-serie te zien alsmede een aantal stillevens, aangevuld met interieurfoto’s van eeuwenoude huizen in zwart-wit.

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier is op een aantal Meet- en Greetdagen zelf aanwezig om informatie te geven over haar werken en vragen te beantwoorden. De Meet- en Greetdata zijn: de zondagen 14 januari, 18 februari en 17 maart 2024.

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier. At The Window Teylers Museum. 2021

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier. At The Window. Bartolottihuis. 2022

.

 

 

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier – zelfportret

 

 

 

 

 

 

Dit filmpje is gemaakt over en tijdens de expositie in museum JAN

Datum

12 dec 2023 - 14 apr 2024
Verlopen

Tijd

Gehele dag

Kosten

De gebruikelijke toegangsprijzen zijn van toepassing
Categorie
Ga naar de bovenkant