Meet & Greet met Iryna Kravchenko

Iryna Kravchenko met dochter Daria, die haar ook in de Meet & Greet zal vergezellen en helpen

Meet & Greet met Iryna Kravchenko

Op zondag 25 juni is de Oekraïense Iryna Kravchenko van 14.00 tot 16.00 uur aanwezig in Museum Slager voor een Meet & Greet. Een aantal schilderijen van Iryna Kravchenko’s is tot en met 16 juli in de koffiekamer van Museum Slager te zien. Haar werken krijgen enthousiaste reacties en leiden ook tot veel vragen: Wie is Iryna en hoe gaat het met haar in Nederland?

Bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne verbleef Iryna net bij haar oudste dochter Nina in Londen. Vanwege de onveilige situatie was een terugkeer naar Kyiv geen optie. Haar jongste dochter Daria woont sinds enkele jaren in het Gelderse Hedel. De familie besloot haar over te laten komen naar Nederland. Samen met haar moeder Tamara woont Iryna nu in Noord-Brabant. Als kunstliefhebber bezocht Iryna samen met haar moeder Museum Slager en zo ontstond een toevallige ontmoeting waaruit de expositie voortkomt.

Schilderijen van Iryna Kravchenko: Inessa (l), (de grote boom op) Daybreak en Dream (r)

Iryna Kravchenko tekent en schildert van jongs af aan. Ook tijdens haar loopbaan als ingenieur. Op haar 35e nam ze schilderlessen en begon te werken als landschapsontwerper. Haar docente, een gerenommeerd kunstenaar in Oekraïne, was enthousiast en dit resulteerde in Iryna’s eerste expositie in Kyiv. De tentoonstelling was een groot succes, waarop meerdere exposities volgden.

Iryna schildert portretten, landschappen, bloemen en realistische kunst. Tijdens de Meet & Greet wil Iryna Kravchenko graag over haar werk vertellen. Over het portret van Inessa, een vrouw die gedichten schrijft en Oekraïense poppen maakt, een theater heeft in Kyiv en bevriend is met Iryna. Over het schilderij ‘Dream’ dat een goed voorbeeld is van het de impressionistische stroming in de Krim. En waar heeft Iryna Kravchenko de grote boom op het schilderij ‘Daybreak’ gezien en geschilderd?

Iryna Kravchenko onderhoudt nauwe contacten met kunstenaars in Oekraïne. De kunstsector beleeft daar aan zeer moeilijke periode. Kunstenaars zijn voortdurend op zoek naar investeerders, de regering kan hen in deze tijd van oorlog moeilijk steunen. Ook over die ontwikkelingen en de inzet van de Oekraïense vakbond van kunstenaars wil zij graag vertellen.

Oekraïense mensen kunnen tegen een gereduceerd tarief (kindertarief á €4,-) deelnemen aan de Meet & Greet.

Datum

25 jun 2023
Verlopen

Tijd

14:00 - 16:00
Ga naar de bovenkant