Lezing door Carla van Bree over het werk van Suze Robertson

op dinsdag 4 oktober 2022

Lezing door Carla van Bree over het werk van Suze Robertson

[Floating-Button id=”1″]

4 oktober 2022: Lezing Carla van Bree over kunstenaar Suze Robertson, “Toegewijd, eigenzinnig, modern”

Op dinsdag 4 oktober zal Carla van Bree van 9.30 tot 11.30 uur in Museum Slager een lezing verzorgen over Suze Robertson (1855 – 1922) en haar werken. Ter ere van het honderdste sterfjaar van deze Haagse kunstenaar presenteert Museum Panorama Mesdag een unieke overzichtstentoonstelling van ruim 75 van haar schilderijen en tekeningen. Niet eerder waren zoveel van haar schilderijen en tekeningen bijeen te zien, waaronder veel onbekend werk afkomstig uit museale- en privécollecties.

Suze Robertson werd en wordt gerekend tot de grote kunstenaars van haar tijd. Ze was een radicale vernieuwer: met haar expressieve manier van schilderen en tekenen, gedurfde materiaalkeuze en uitbundige kleurgebruik. Robertson studeerde, als één van de eerste vrouwen, aan de Haagse kunstacademie. Haar werk beweegt zich binnen de bekende realistische genres: figuren, meestal vrouwen, interieurs, stillevens en dorpsgezichten. De onderwerpen zijn vertrouwd, de sfeer verstild en geconcentreerd.

Stilistisch was Robertson een vernieuwer, die met de kennis van nu als een voorloper van het expressionisme beschouwd kan worden. Handschrift, materiaalkeuze en -gebruik lijken belangrijker dan het onderwerp. Robertsons werk staat aan het begin van de moderne kunst van de 20e eeuw.

 

Carla van Bree is kunstkenner én heeft een sprekerstalent. Zij doorliep de kunstacademie in Tilburg en universiteit in Utrecht. Sinds 1996 is zij actief als freelance kunstdocent. In 2010 brengt zij deze twee kwaliteiten samen in haar onderneming ‘Kunstoog’. Sindsdien treedt zij op als all round docent en kunstgids voor organisaties, musea en bijzondere gezelschappen, waar zij vertelt over het hoe en waarom van uiteenlopende kunststromingen en thema’s. De lezing over Suze Robertson is Carla van Bree’s eerste optreden in Museum Slager. Op 1 november volgt een tweede lezing over Gustav Klimt, wiens werk vanaf oktober te zien zal zijn in het Van Goghmuseum, Amsterdam.

Suze Robertson. Oudhedenstalletje

Datum

04 okt 2022
Verlopen

Tijd

09:30 - 11:30

Kosten

€ 9,- en met museumkaart €5,- Vrienden en vrijwilligers gratis

Meer Info

Klik hier
Categorie

Spreker

 • Carla van Bree
  Carla van Bree
  Kunstkenner, docent en begenadigd spreker

  Aangenaam…, Carla van Bree

  Carla van Bree is zelf geen kunstenaar. Toch is kunst onlosmakelijk met haar leven verbonden.
  Zij doorloopt de kunstacademie van Tilburg en de universiteit van Utrecht. Wat zij hier ook aan de weet komt, het boeit haar en het fascineert haar.

  Kunstkenner en spreker

  Carla van Bree is niet alleen kunstkenner, zij heeft ook een sprekerstalent. Als freelance docent is zij actief sinds 1996. In 2010 brengt zij deze twee kwaliteiten samen in haar onderneming ‘Kunstoog’. Sindsdien treedt zij op als all round docent en kunstgids voor organisaties, musea en bijzondere gezelschappen, waar zij vertelt over het hoe en waarom van uiteenlopende kunststromingen en thema’s.

Ga naar de bovenkant