Lezing: Marie Slager-Van Gilse, de ‘Groote Hoeve’ en Brabantse buitenplaatsen

Lezing: Marie Slager-Van Gilse, de ‘Groote Hoeve’ en Brabantse buitenplaatsen

Op 4 april verwelkomt Museum Slager Ingrid van Leeuwen voor een lezing over Marie Slager-Van Gilse. In de lezing gaat Ingrid terug in het verleden van Marie Van Gilse, voordat zij met Frans Slager trouwde. Marie was een burgemeesterdochter uit Baarle-Hertog. Ze volgde een kunstopleiding in Den Bosch en had een atelier in de Kerkstraat.

Als haar vader overlijdt, erft Marie in 1932 de voormalige buitenplaats ‘de Groote Hoeve’ in het Vlaamse Meerhout. Marie en Frans zijn dan inmiddels getrouwd. Het huis en de omgeving geven inspiratie aan beiden.  Naar aanleiding van de intrek van Marie en Frans in de Groote Hoeve zal Ingrid ook vertellen over andere, soortgelijke buitenplaatsen in Brabant.

Aan het einde van dit jaar zal de vaste collectie van Museum Slager opnieuw worden ingericht. Er zullen dan andere werken van de acht kunstenaars Slager te zien zijn. De vrouwelijke Slagers, Marie Slager-Van Gilse en Suze Slager-Velsen, zullen zeker weer met werk vertegenwoordigd zijn.

Ingrid van Leeuwen studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Enkele jaren geleden richtte zij haar bedrijf ‘Histotainment’ op. Hiermee specialiseert zij zich in de High Society van de 18e en 19e eeuw. Met haar bedrijf verenigt ze cultuur en entertainment, onder andere door het geven van presentaties.

Het museum is op 4 april vanaf 9.00 uur open. De lezing begint om 9.30 uur en de bijeenkomst duurt tot ca. 11.30 uur. De normale entreeprijs bedraagt € 12,50.  Vrienden en houders van een museum- of icomkaart betalen €6,-.

De lezing dient gereserveerd te worden via onderstaand reserveringsformulier.

Datum

04 apr 2023
Verlopen

Tijd

09:30 - 11:30

Kosten

€ 12,50. Vrienden en houders museum- of icomkaart betalen €6,-.
Categorie

Spreker

  • Drs. Ingrid van Leeuwen
    Drs. Ingrid van Leeuwen
    Cultuur en culinair historica

    Ingrid van Leeuwen is cultuur en culinair historica. Zij is van jongs af aan geboeid door het verleden en studeerde geschiedenis aan de universiteit van Nijmegen. Daarna is ze vele jaren werkzaam in middelbaar- en hoger onderwijs. Een kleine 10 jaar geleden startte Ingrid van Leeuwen met “Histo-tainment”, een cultureel bedrijf dat sfeervolle bedrijfsuitstapjes en lezingen met historische maaltijden verzorgt. Ze combineert hiermee haar professionele, academische achtergrond met haar voorliefde voor kunst, muziek en….kokkerellen, zorg dragen voor historische gerechten die bij de presentatie passen. Ook bezoekers van de presentatie op 10 december kunnen genieten van provencaalse borrelhapjes: diverse kleine tartelettes met artisjok, olijven, geitenkaas en niet de vergeten de kruiden uit de Provence als rozemarijn ambachtelijke en tijm.

Ga naar de bovenkant