Op zondag 14 januari: lezing Titus Eliëns over de unieke fotografie van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

Op zondag 14 januari: lezing Titus Eliëns over de unieke fotografie van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

Op zondag 14 januari: lezing Titus Eliëns over de unieke fotografie van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

Op zondag 14 januari 2024 verzorgt Titus Eliëns een lezing in Museum Slager over Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier, van wie momenteel de expositie ‘Fotografie met een Schildersziel’ in het museum te zien is. De lezing is van 12.00 tot 13.00 uur, voorafgaand aan een Meet & Greet waarbij ook Marie-Jeanne zelf aanwezig zal zijn.

In deze lezing bespreekt Titus Eliëns het fotografische oeuvre van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier en de unieke plaats die zij inneemt binnen de Nederlandse fotografie. Als een van de weinige contemporaine fotografen maakt zij gebruik van een analoge Hasselblad camera en natuurlijk licht. De interieurfoto’s met een menselijke figuur en haar stillevens doen denken aan bekende Nederlandse schilders als Johannes Vermeer en Clara Peeters.

Titus M. Eliëns is kunsthistoricus en was hoogleraar Industriële Vormgeving aan de Universiteit Leiden waar hij zich heeft toegelegd op de geschiedenis van de Nederlandse wooncultuur uit de negentiende en twintigste eeuw. Daarnaast was hij hoofd collecties van het Kunstmuseum Den Haag en interim-directeur van het Design Museum Den Bosch.

Titus Eliëns is een fan van de fotografie van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier. In het recent verschenen boek “Schilderen met een lens’ geeft hij een uitgebreide beschrijving van haar werken en ontwikkeling. “Al schilderend met de lens van een analoge Hasselblad schept zij unieke beelden die het heden naar het verleden transformeren. Niet vanuit een hang naar nostalgie, maar vanuit haar diep verankerde innerlijke behoeften aan stilte en rust. (..) Haar werk is onmiskenbaar van deze tijd, maar roept tegelijkertijd een sfeer op die de kijker historische sensaties bezorgt zonder dat haar werk historiserend werkt.”

De entreekosten voor lezing zijn €6,- voor Vrienden van Museum Slager en deelnemers met een museumjaarkaart. Voor andere deelnemers is de toegangsprijs €13,00. Graag vooraf aanmelden en dat kan via de website van Museum Slager.

 

 

 

 

 

 

 

 

Titus Eliëns; foto Gemeentemuseum Den Haag

Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier. At The Window. Bartolottihuis. 2022

 

Datum

14 jan 2024
Verlopen

Tijd

12:00 - 13:00
Categorie
Ga naar de bovenkant