Dinsdag 6 februari 2024 lezing Rob van de Laar over: Carnaval/Vastenavond, feest van de omgekeerde wereld

Piet Slager Carnaval in het atelier 1906

Dinsdag 6 februari 2024 lezing Rob van de Laar over: Carnaval/Vastenavond, feest van de omgekeerde wereld

Op dinsdag 6 februari verzorgt Rob van de Laar in Museum Slager een lezing over carnaval: een uniek fenomeen met een zeer rijke historie. Rob  van de Laar, door Omroep Brabant hét carnavalsgeweten van Brabant genoemd, kan daarover zeer boeiend vertellen.

Rob van de Laar: “Het Oeteldonks carnavalsfeest staat te boek als een driedaags feest van uitgelatenheid en heeft een uitstraling naar heel Nederland. Eten, drinken, zingen en dansen, het hoort er allemaal bij. Maar vraag je een doorgewinterde Oeteldonker waarom hij of zij Vastenavond viert dan zal hij/zij al snel antwoorden dat al jaren te doen, het is immers traditie. Maar wat voor traditie? Velen denken dat het van oorsprong een katholiek feest is: drie dagen van feesten en onmatigheid voordat de veertigdaagse vasten begint. Dat onderdelen van het feest afkomstig zijn van heidense rituelen en de overgang van winter naar zomer, ontgaat velen. Het vanuit de Middeleeuwen stammende Bossche vastenavondfeest kreeg een heel andere wending toen gegoede middenstanders eind 19e eeuw het spel van Oeteldonk startten. De familie Slager èn Hein Bergé speelden in de ontwikkelingen eveneens een rol.”

Rob van de Laar werkte bij de afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch en houdt zich al ruim 44 jaar intensief bezig met de geschiedenis en rituelen van carnaval en in het bijzonder de Bossche Vastenavond/carnaval. Hij heeft daarover diverse boeken en artikelen geschreven en is initiatiefnemer/conservator van het Nationaal Carnavalsmuseum, “Oeteldonks Gemintemuzejum”, in ’s-Hertogenbosch. Als oud-voorzitter van Brabants oudste en Nederlands grootste carnavalsorganisatie, de Oeteldonksche Club van 1882, en als oud-voorzitter van de Brabantse Carnavals Federatie spreekt hij tevens vanuit zijn eigen ervaring met de viering. Voor zijn onderzoek en inzet voor het carnaval ontving o.a. de culturele penning van de stad ’s-Hertogenbosch, de Albert Swaneprijs, de persoonlijke penning van de Commissaris van de Koning en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De lezing is op dinsdag 6 februari om 9.30 uur. Inloop vanaf 9.15 uur. De entreekosten voor de lezing zijn €6,- voor Vrienden van Museum Slager en deelnemers met een museumjaarkaart. Voor andere deelnemers is de toegangsprijs €13,00. Graag vooraf aanmelden.

Rob van de Laar

Datum

06 feb 2024
Verlopen

Tijd

09:30 - 11:30
Categorie
Ga naar de bovenkant