Lezing “De unieke Blik van Vermeer”

Lezing “De unieke Blik van Vermeer”

Aankondiging: De unieke blik van Vermeer

Ontdek de rijke werken van beroemdste schilder van Delft!

 

De Sfinx van Delft. Het is een passende bijnaam voor Johannes Vermeer. Hoewel iedere kunstminnaar ter wereld zijn werken kent en aanbidt, is over de man zelf heel weinig bekend. We weten niet eens hoe hij er  precies uitzag! Maar ook over de door hem gebruikte technieken woeden nog felle discussies. Hoe kwamen die unieke, herkenbare en intieme werken tot stand? Ter gelegenheid van de aanstaande tentoonstelling over Vermeer in het Rijksmuseum verdiepen wij ons alvast in de werken van Vermeer: de techniek en de symboliek. Tijdens deze lezing geniet u van zijn mooiste werken wereldwijd.

Johannes Vermeer is een van de meest bekende schilders van onze Gouden Eeuw, maar lange tijd was hij vergeten door de kunstwereld. Wellicht had dit te maken met zijn kleine oeuvre. Toch zijn al deze werken uiterst herkenbaar: door het rijke kleurgebruik, de hooglichtjes en de bijzondere lichtval. Vermeer kan met recht de meester van het licht genoemd worden.

 

Heeft u zich altijd afgevraagd hoe de bijzondere werken van Vermeer tot stand kwamen? Dan mag u deze lezing zeker niet missen! De (mogelijke) technieken en hulpmiddelen die hij gebruikte komen uitgebreid aan bod: van de camera obscura tot de pigmenten. Maar natuurlijk leert u ook meer over de symboliek in zijn schilderijen. Waarom staat er een stoofje in het schilderij van het Melkmeisje? En hoe weten we dat de vrouw in “De Liefdesbrief” een brief van haar geliefde leest?

Helaas is deze lezing volgeboekt!

Datum

07 feb 2023
Verlopen

Tijd

09:30 - 12:00

Kosten

€ 12,50 pp, museumkaarthouders en vrienden betalen toeslag van € 6
Categorie

Spreker

  • drs. Birgitte Mommers
    drs. Birgitte Mommers
    Kunsthistorica

    Kunst is voor iedereen! Dat is het motto van kunsthistorica Birgitte Mommers. Zij ziet het dan ook als haar missie om zoveel mogelijk mensen op een ontspannen, toegankelijke manier van kunst te laten genieten in de vorm van een rondleiding of een lezing. En dat is precies waar haar bedrijf Art & Leisure voor staat: kunst en ontspanning.

Ga naar de bovenkant