‘From Ukraine with Love’: expositie van werken Iryna Kravchenko

Inessa, Iryna Kravchenko

‘From Ukraine with Love’: expositie van werken Iryna Kravchenko

Museum Slager exposeert van 1 maart tot en met 16 juli 2023 een selectie van werken van de Oekraïense kunstenaar Iryna Kravchenko. Als gevolg van de situatie in haar thuisland, verblijft zij sinds maart 2022 in Nederland.

Bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne verbleef Iryna net bij haar oudste dochter Nina in Londen. Vanwege de onveilige situatie was een terugkeer naar Kyiv geen optie. Haar jongste dochter Daria woont sinds enkele jaren in het Gelderse Hedel. De familie besloot haar over te laten komen naar Nederland. Samen met haar moeder Tamara woont Iryna nu in Noord-Brabant. Als kunstliefhebber bezocht Iryna samen met haar moeder Museum Slager en zo ontstond een toevallige ontmoeting waaruit de expositie voortkomt.

Succesvolle expositie in Kyiv

Iryna Kravchenko tekent en schildert van jongs af aan. Ook tijdens haar loopbaan als ingenieur. Op haar 35e nam ze schilderlessen en begon te werken als landschapsontwerper. Haar docente, een gerenommeerd kunstenaar in Oekraïne, was enthousiast en dit resulteerde in Iryna’s eerste expositie in Kyiv. De tentoonstelling was een groot succes, waarop meerdere exposities volgden.

Iryna schildert portretten, landschappen, bloemen en realistische kunst. In Museum Slager zijn onder meer te zien ‘Inessa’, het portret dat in Oekraïne veel belangstelling trok tijdens de eerste expositie. Ook ‘Castle’, ‘Autumn Flowers, ‘Dream’ en ‘A Little Bridge’ zijn te zien. Deze schilderijen hebben een flinke reis achter de rug. Tot voor kort bevonden de werken zich in opslag in een appartement in Kyiv. Het lukte om de kunstwerken vanaf de 25e verdieping van het hoge flatgebouw, zonder werkende lift, via Polen naar Nederland te vervoeren.

Naast solidariteit met Iryna Kravchenko en de Oekraiense bevolking zijn ook de aansluiting van de werken bij de realistische kunst in Museum Slager en het ruimte maken voor vrouwelijke kunstenaars redenen voor het museum om graag aan deze expositie mee te werken.

Contact met Oekraïne

Iryna en Daria hebben dagelijks contact met buren en vrienden in Kyiv. “Ze hebben geen verwarming, geen water. Buren en vrienden zijn sterk, maar ook verdrietig. Het was voor mij een enorme beslissing om vanuit Londen niet naar Kyiv terug te gaan. Ik denk voortdurend aan thuis, wil elke dag terug, maar het kan nu niet. Nog niet.” De werkgever van Daria zorgde voor huisvesting van Iryna en haar moeder in Nieuwkuijk. “Ik kon niet geloven wat ik hoorde,” zegt Iryna. “Nederlandse mensen zijn zó aardig en vriendelijk. Ik neem op maandag deel aan workshops in Drunen. En als dochter Daria en schoonzoon Tom een weekend weg zijn schilder ik in hun huis in Hedel. Ik blijf in Nederland tot vrede in zicht is.”

A little Bridge, Iryna Kravchenko

Autumn Flowers, Iryna Kravchenko

Datum

01 mrt 2023 - 16 jul 2023
Verlopen

Tijd

11:00 - 17:00

Kosten

De normale toegangsprijzen zijn van toepassing
Categorie
Ga naar de bovenkant