7 November 2023: Lezing Birgitte Mommers over Heropening Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Peter Paul Rubens, The Adoration of the Magi. foto Etsy

7 November 2023: Lezing Birgitte Mommers over Heropening Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Kunst is voor iedereen! Dat is het motto van kunsthistorica Birgitte Mommers en haar bedrijf Art & Leisure. Zij ziet het als haar missie om zoveel mogelijk mensen op een ontspannen, toegankelijke manier van kunst te laten genieten in de vorm van een rondleiding of een lezing. Birgitte Mommers verzorgde al eerder lezingen in Museum Slager, vooral over exposities die elders te zien zijn. Op 7 november is het onderwerp: de Heropening van het Koninklijk Museum in Antwerpen

Dit museum in Antwerpen biedt een prachtig overzicht van oude meesters als Van Eyck en Rubens, en modernere kunstenaars als James Ensor. Vorig jaar heropende het museum na een restauratie van 11 jaar de deuren. Birgitte Mommers leidt u in deze lezing graag rond door het nieuwe gebouw en voert u langs de hoogtepunten uit de verzameling.

De collectie van het KMSKA komt voort uit de verzameling van de Antwerpse academie. In eerste instantie bestond deze nog vooral uit schilderijen uit de 16e en 17e eeuw. Vanaf 1840 werden ook de middeleeuwse Vlaamse meesters goed vertegenwoordigd na een gift van maar liefst 144 werken. Deze schenking, samen met de regelmatige aankoop van eigentijdse werken, zorgde ervoor dat het oude academiemuseum al snel uit zijn voegen barstte.

Er werd besloten een nieuw Museum voor Schone Kunsten te bouwen ‘op het Zuid’ in Antwerpen dat in 1890 geopend werd. Dit gebouw bleek al snel te klein voor de groeiende collectie. Na enkele decennia onderging het dan ook zijn eerste uitbreidingen. In 2011 sloot het museum opnieuw de deuren voor een grootschalige restauratie. In september 2022 opende het opnieuw de deuren om het publiek te laten genieten van de prachtige collectie in de een modern jasje.

In deze lezing ontdekt u de ins en outs van het gebouw en de veranderingen die de verbouwing gebracht heeft. Maar uiteraard ligt de nadruk op de fenomenale verzameling Vlaamse meesters. We bekijken de belangrijkste topstukken en publiekslievelingen van het museum, waaronder werken van Van Eyck, Rubens, Jordaens en Ensor.

De lezing van Birgitte Mommers is op dinsdag 7 november van 9.30 uur tot ca. 11.30 uur. Inloop is mogelijk vanaf 9.15 uur. Vrienden van Museum Slager en  deelnemers met een museumjaarkaart betalen 6 euro. Voor andere deelnemers is de toegangsprijs €12,50. Graag vooraf aanmelden.

Jan van Eyck, Heilige Barbara, 1437, zilverstift en olieverf/paneel, Antwerpen, KMSKA

Portret Bitgitte Mommers

Datum

07 nov 2023
Verlopen

Tijd

09:30 - 11:30

Kosten

€ 12,50. Vrienden en houders museum- of icomkaart betalen €6,-.
Categorie

Spreker

  • drs. Birgitte Mommers
    drs. Birgitte Mommers
    Kunsthistorica

    Kunst is voor iedereen! Dat is het motto van kunsthistorica Birgitte Mommers. Zij ziet het dan ook als haar missie om zoveel mogelijk mensen op een ontspannen, toegankelijke manier van kunst te laten genieten in de vorm van een rondleiding of een lezing. En dat is precies waar haar bedrijf Art & Leisure voor staat: kunst en ontspanning.

Ga naar de bovenkant