3 oktober: lezing Carla van Bree over de Noordelijke Realisten

Anneke Kleijn (l) en Carla van Bree (r) voor een schilderij van Michiel Schrijver – in het huis van Anneke

3 oktober: lezing Carla van Bree over de Noordelijke Realisten

Op dinsdag 3 oktober verzorgt Carla van Bree in Museum Slager een lezing over de Noordelijke Realisten. De lezing haakt daarmee aan bij de expositie ‘Zomerzotheid. Noordelijke realisten uit de collectie van Anneke en Willem Kleijn’, die momenteel in het museum te zien is. De meeste schilderijen in de expositie zijn gemaakt door Noordelijke Realisten, actuele Nederlandse kunstenaars die hun opleiding genoten aan de Academie Minerva in Groningen, een academie die zich concentreerde en profileerde op realistische en figuratieve kunst en bekwame vaklieden als docenten had, onder wie Henk Helmantel en Wout Muller.

Het Noordelijk Realisme is als kunststroming in de 20e eeuw in Nederland in gang gezet door de Groep van de figuratieve abstractie, ook wel De Groep, aan de Rijksakademie te Amsterdam. Nadat de abstracte kunst en abstracte kunstenaars deze Rijksakademie hadden ‘overgenomen’ verplaatste De Groep zich naar het noordoosten van Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe), waar veel figuratieve kunstenaars wel de ruimte en rust vonden die ze zochten.

Carla van Bree heeft een uitgebreide kennis van kunst en cultuur en treedt sinds 2010 vanuit haar onderneming ‘Kunstoog’ op als docent en kunstgids voor organisaties, musea en bijzondere gezelschappen. Voor Museum Slager verzorgde Carla eerder lezingen over onder andere Gustav Klimt en Suze Robertson. Wat vooral opvalt bij de Noordelijke realisten is hun grote vakmanschap én de grote variëteit in hun werken en thema’s. Daarover zal en kan Carla van Bree op 3 oktober veel meer vertellen.

Carla van Bree bereidt zich altijd uitgebreid voor op lezingen en verdiept zich in stromingen waarin zij  minder thuis is. Voor de Noordelijke Realisten ging Carla van Bree onder andere op bezoek bij Anneke Kleijn (zie foto boven dit artikel), waarbij zij uitgebreid spraken over de collectie van Anneke en Willem en hun voorkeur voor de Noordelijke Realisten.

De lezing van Carla van Bree is op dinsdag 3 oktober van 9.30 uur tot ca. 11.30 uur. Inloop is mogelijk vanaf 9.15 uur. Vrienden van Museum Slager en  deelnemers met een museumjaarkaart betalen 6 euro. Voor andere deelnemers is de toegangsprijs €12,50. Graag vooraf aanmelden en dat kan via de website van Museum Slager.

Datum

03 okt 2023
Verlopen

Tijd

09:30 - 11:30

Kosten

€ 12,50. Vrienden en houders museum- of icomkaart betalen €6,-.
Categorie

Spreker

 • Carla van Bree
  Carla van Bree
  Kunstkenner, docent en begenadigd spreker

  Aangenaam…, Carla van Bree

  Carla van Bree is zelf geen kunstenaar. Toch is kunst onlosmakelijk met haar leven verbonden.
  Zij doorloopt de kunstacademie van Tilburg en de universiteit van Utrecht. Wat zij hier ook aan de weet komt, het boeit haar en het fascineert haar.

  Kunstkenner en spreker

  Carla van Bree is niet alleen kunstkenner, zij heeft ook een sprekerstalent. Als freelance docent is zij actief sinds 1996. In 2010 brengt zij deze twee kwaliteiten samen in haar onderneming ‘Kunstoog’. Sindsdien treedt zij op als all round docent en kunstgids voor organisaties, musea en bijzondere gezelschappen, waar zij vertelt over het hoe en waarom van uiteenlopende kunststromingen en thema’s.

Ga naar de bovenkant