Anneke Kleijn (l) en Carla van Bree (r) voor een schilderij van Michiel Schrijver – in het huis van Anneke.

Op dinsdag 3 oktober verzorgt Carla van Bree in Museum Slager een lezing over de Noordelijke Realisten. De lezing haakt daarmee aan bij de expositie ‘Zomerzotheid. Noordelijke realisten uit de collectie van Anneke en Willem Kleijn’, die momenteel in het museum te zien is. De meeste schilderijen in de expositie zijn gemaakt door Noordelijke Realisten, actuele Nederlandse kunstenaars die hun opleiding genoten aan de Academie Minerva in Groningen, een academie die zich concentreerde en profileerde op realistische en figuratieve kunst en bekwame vaklieden als docenten had, onder wie Henk Helmantel en Wout Muller.

Het Noordelijk Realisme is als kunststroming in de 20e eeuw in Nederland in gang gezet door de Groep van de figuratieve abstractie, ook wel De Groep, aan de Rijksakademie te Amsterdam. Nadat de abstracte kunst en abstracte kunstenaars deze Rijksakademie hadden ‘overgenomen’ verplaatste De Groep zich naar het noordoosten van Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe), waar veel figuratieve kunstenaars wel de ruimte en rust vonden die ze zochten.

Carla van Bree heeft een uitgebreide kennis van kunst en cultuur en treedt sinds 2010 vanuit haar onderneming ‘Kunstoog’ op als docent en kunstgids voor organisaties, musea en bijzondere gezelschappen. Voor Museum Slager verzorgde Carla eerder lezingen over onder andere Gustav Klimt en Suze Robertson. Wat vooral opvalt bij de Noordelijke realisten is hun grote vakmanschap én de grote variëteit in hun werken en thema’s. Daarover zal en kan Carla van Bree op 3 oktober veel meer vertellen.

Carla van Bree bereidt zich altijd uitgebreid voor op lezingen en verdiept zich in stromingen waarin zij  minder thuis is. Voor de Noordelijke Realisten ging Carla van Bree onder andere op bezoek bij Anneke Kleijn (zie foto boven dit artikel), waarbij zij uitgebreid spraken over de collectie van Anneke en Willem en hun voorkeur voor de Noordelijke Realisten.

De lezing van Carla van Bree is op dinsdag 3 oktober van 9.30 uur tot ca. 11.30 uur. Inloop is mogelijk vanaf 9.15 uur. Vrienden van Museum Slager en  deelnemers met een museumjaarkaart betalen 6 euro. Voor andere deelnemers is de toegangsprijs €12,50. Graag vooraf aanmelden en dat kan via de website van Museum Slager.